FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Her har vi samlet nogle af de spørgsmål, vi oftest hører fra de pårørende, vi har hjulpet gennem tiden.

Denne side er til for, at du får ro i maven og lidt afklaring på nogle spørgsmål. Den er både til dig, der er pårørende til en person, der er gået bort, og til dig, der gerne vil tilrettelægge din egen bisættelse eller begravelse.
 
Du er selvfølgelig velkommen til at kontakte og, hvis du har spørgsmål, du ikke finder svar på her. 

Det gør du enten ved at ringe på telefon 44 98 02 43 eller ved at skrive til os via vores kontaktformular.
Udgifterne til en bisættelse eller en begravelse afhænger meget af ønsker og behov – både pårørendes og eventuelt afdødes.
 
Vi har opstillet et eksempel på, hvad en begravelse eller bisættelse kan koste. Se priseksemplet på begravelse eller bisættelse her »
 
Du har som pårørende også mulighed for at søge begravelseshjælp, som er økonomisk støtte til den bisættelse eller begravelse, du skal afholde. Du skal anmode om begravelseshjælp hos Udbetaling Danmark, og der er forskellige takster for støtte, alt efter afdødes økonomiske situation. Læs mere om begravelseshjælp og takster på borger.dk »
 
Vælger du os som din bedemand, hjælper vi dig naturligvis med at søge begravelseshjælp.
Har du som pårørende eller havde afdøde nogle specielle ønsker til musik, skal præsten godkende musikken.
 
Præsten hjælper dig også, hvis du er i tvivl om, hvilke salmer, der hører sig til en begravelse eller bisættelse, og din præst kommer også gerne med forslag. Du tager altid en snak med præsten inden ceremonien for at aftale, hvad der skal ske, og for at give præsten små historier og indhold fra din kæres liv til præstens tale. Du kan finde forslag til salmer på Den Danske Salmebog Online her »

Til en borgerlig højtid bestemmer du selv hvad der skal spilles. I mange kapeller er der anlæg, der kan benyttes samt stik til tablet/mobiltelefon, hvis du ønsker at spille derfra.
Der er som sådan ingen regler for, hvor længe den afdøde må blive i sit eget hjem. Det afhænger også af forholdene og dødsårsagen. Vi anbefaler, at du får kontaktet egen læge, lægevagten eller hjemmeplejen ved forventet dødsfald, så der kan blive udstedt en dødsattest.
 
Hvis dødsfaldet ikke er forventet, skal du kontakte alarmcentralen på 112, og så vil de afgøre, hvordan situationen skal håndteres.
Hovedreglen er, at du må vente 14 dage med at afholde begravelsen eller bisættelsen af personen, der er gået bort. Ud over det kan bedemanden søge embedslægen, hvis du som pårørende ønsker at udsætte yderligere.
 
Hvis du føler uoverskuelighed efter at have mistet en kær, står vi altid klar til at hjælpe med de praktiske opgaver.
Urnen eller kisten skal nedsættes i indviet jord. Dvs. på en kirkegård. Der kan dog søges om tilladelse til at nedsætte kisten/urnen på privat grund, hvis grunden udgør mere end 5000 kvadratmeter.

Urnen må ikke stå i private hjem over længere tid.
Det er helt op til dig som pårørende at beslutte, hvornår du tager kontakt til en bedemand. Dvs. der er ingen regel for, hvor hurtigt vi skal kontaktes.

Vi anbefaler dog, at du kontakter os så hurtigt som muligt, så vi kan sætte os ind i situationen og hjælpe dig med al det praktiske på bedste vis.
Ja, du kan godt planlægge din egen begravelse, og du skal være velkommen til at kontakte os for hjælp. Flere planlægger selv sin begravelse, og det medvirker til, at du får din ønskede begravelse.
 
Mange vælger blandt andet at skrive "Min Sidste Vilje", hvilket kan være en stor hjælp for dine efterladte.
Ofte bruges ordet begravelse om både jordbegravelse og bisættelse, fordi højtideligheden er den samme, men er to forskellige typer af håndtering af afdøde.
 
En begravelse er en begravelseshandling, hvor kisten med afdøde nedsænkes i graven.
 
En bisættelse er en begravelseshandling, hvor kisten med afdøde køres til kremering (brænding), samt en efterfølgende urnenedsættelse – dette finder typisk sted cirka 14 dage efter højtideligheden.
 
Vi har skrevet en artikel om forskellen på en bisættelse og en begravelse, så du får viden og indsigt.
Du finder vores artikel her: Forskellen på en begravelse og en bisættelse »
Selve højtideligheden i kirken/kapellet varer som regel cirka en halv time.
 
Oftest inviterer pårørende de deltagende gæster ved højtideligheden på kaffe eller andet, for at samles et selvvalgt sted efterfølgende.
Alle har ret til at blive begravet – også selvom de ikke var medlem af Folkekirken – og det hjælper vi dig også gerne med at arrangere.
 
Der findes kapeller, du kan benytte til højtideligheden, og hvor du som pårørende kan afholde det på den måde, du ønsker.
Du skal medbringe afdødes sygesikringsbevis eller andet bevis med CPR-nummer. Ved første samtale vil vi gennemgå det hele og sørge for, at du får et indblik i alt det, der skal tages stilling til. Derefter ringer vi sammen eller mødes igen og får alt på plads inden højtiden.
 
Hvis du som pårørende ønsker, at den afdøde skal have eget tøj på, må du også gerne medbringe det.
Du skal have et tilhørsforhold til den kirke, hvor højtideligheden skal afholdes, og du kan derfor ikke frit vælge kirke.
 
Kirken skal godkende tilhørsforholdet, og som grundregel skal højtideligheden foregå i den kirke, som ligger i afdødes bopælssogn – altså der, hvor afdøde er folkeregistreret.
Vi er behjælpelige med dødsfald uden for vores område, men vejledende alt efter situationen.

Du er altid velkommen til at ringe for en uforpligtende snak vedrørende din situation på 44 98 02 43.
Vi håber, at du fik svar på dine spørgsmål.
 
Har du yderligere spørgsmål, er du er velkommen til at kontakte os.
Svømmeklubben Koral
Gesagervej
8722 Hedensted
E-mail: mail@koral-svom.dk


Svømmeklubben Koral | Gesagervej 68 | 8722 Hedensted